NABACU – Hvordan han egentlig er

Nøgleord, som bedst beskriver Nabacu er følgende: Selvbevidst og selvsikker, har overskud og overblik, tillidsfuld, ukompliceret, førerfokusert, vagtsom, beslutsom, med byttedrift på plads. Alt dét er ikke kommet af sig selv, men er et resultat af en lang række af gode forfædre, hvoraf mange har været kendte brugshunde. Her er Nabacu’s historie:

Nabacu stammer fra den polske kennel Palacowe Pieknosci.

Eshi Gosmir var stammoder i kennelen. Eshi selv kom fra den i Polen ældste hovawart-linje, som i flere generationer har udmærket sig med et særligt godt temperament og helbred.  Jeg har ikke kendt Eshi personligt, men jeg kender hendes datter Gandi Palacowe Pieknosci og datterdatter L’Di Palacowe Pieknosci, som er Nabacu’s mor.

De er begge velafbalancerede, åbne, selvbevidste og meget førerfokuserede hovawart tæver.

Her vil jeg som en anekdote fortælle at Nabacu’s halvsøster Mira Palacowe Pieknosci , der arbejder som politihund i Ukraine – hun patruljerer jernbanestationer, hvor hun søger efter våben.  Her kan man se den nykårede årets politihund Mira med hendes hundefører i baggrunden (lange ben i uniform benklæder :D ) .

Jeg kender også Nabacu’s morfar Bohun Chatka Zielarki, som er søn af den legendariske tyske han Big Ben de Laetitia. Legendariske, fordi Ben ejede en usædvanlig stærk byttedrift, nervefasthed og psykisk robusthed, som han også har formået at give videre til sit afkom, herunder til morfar Bohun.

Nabacu’s far Yaspar vom Fleischereck stammer fra en gammel tysk kennel, hvor man i mange generationer har lagt vægt på hovawartens temperament uden at miste på eksteriørsiden. Hovawarte vom Fleischereck er kendt for deres afbalancerede temperament. De er modige og pålidelige familiehunde med god portion byttedrift samt lege- og arbejdslyst. Yaspar er netop sådan. Han arbejder i øvrigt som terapihund og dyrker også forskellige hundesport.

Alt det jeg har skrevet ovenfor, forklarer vist hvorfor jeg var meget spændt på, hvad denne kombination af gener vil frembringe….  Jeg havde SÅ meget lyst til selv at tage en hvalp fra dette kuld…. Det var dog absolut umuligt, da jeg på dette tidspunkt ikke var i stand til, at få mit arbejde hænge sammen med opdragelse af hvalpen.

L'Di Palacowe Pieknosci

Men så ringede Karen med den triste nyhed om Thor, der har fået leverkræft og hun spurgte, om jeg kendte en god opdrætter i Polen, som snart skulle have hovawart hvalpe. Og det gjorde jeg jo! Vi blev med det samme enige om, at vi skulle have fælles ejerskab på hvalpen og at jeg ville stå for dens træning og for udstillinger. Som sagt, så gjort.

I dag er Nabacu en voksen hund og han har vist sig sine fine forfædre værdig. Hans socialisering og tidlige opdragelse foregik intensivt og uden det mindste problem. Han viser super gode arbejdsegenskaber! Faktisk så gode, at jeg hele tiden har dårlig samvittighed over, at jeg ikke træner mere systematisk med ham… Han er meget tillidsfuld, samarbejdsvillig, åben og glad og gør alt for sin ejer.

Jeg ved godt, at alle hundeejere fortæller mere eller mindre troværdige historier om deres hundes intelligens og klogskab. Men tro mig – jeg har aldrig set sådan en intelligent og lærenem hund som Nabacu, mine 3 andre hovawarte medregnet.

Det er nok at vise ham en øvelse én gang, så kan han den straks.  Hans kontakter med mennesker og andre hunde er aldeles uproblematiske. Aldrig før havde jeg set en hovawart hanhund på 2 år, som kom STRAKS og HVER gang der blev kaldt på ham!

Jeg passer ham ofte hos mig og tager ham med på lange gåture og har altid haft utrolig nemt ved at kommunikere med ham. Han er bare SÅ nem!

Meeen ….. Man skal ikke tage fejl – når han holder vagt ved sit hus eller sin bil, så er det alvor og jeg vil fraråde alle, at prøve at stifte et nærmere bekendtskab med Nabacu i en sådan situation. Nabacu’s hidtidige udvikling og egenskaber gør, at jeg avlsmæssigt forventer meget af ham.

Hovawart Nabacu Palacowe Pieknosci © 2016